Alexandrië in het bijzonder 

ALEXANDRIE uitzicht op de Middellandse Zee
ALEXANDRIË uitzicht op de Middellandse Zee

Alexandrië werd gesticht door Alexander de Grote in 332 v.Chr. en is de eerste van de 34 steden die deze naam dragen.

De stad bevindt zich ten westen van de Nijldelta, op een smalle landstrook tussen de Middellandse Zee en een lagune die later in een meer, het Mariutmeer, veranderde. De kustlijn van Alexandrië bood een natuurlijke haven, wat vermoedelijk de belangrijkste reden was waarom Alexander de Grote besloot juist hier zijn stad te stichten.

Voor de Egyptenaren was de intocht van Alexander de Grote een bevrijding van de door hen gehate Perzische overheersing. Alexander betoonde respect voor het Egyptische volk en hun goden. Hij bezocht de tempel van Amon in Siwa om het Orakel te raadplegen, waar de priesters een adoptieceremonie voor hem uitvoerden. Hierdoor werd Alexander de Grote, net als elke farao, als zoon van Amon beschouwd.

De macht na Alexander

Na het plotselinge overlijden van Alexander de Grote namen zijn generaals, de Ptolemaeën, de macht over in Egypte. Zij regeerden als farao’s en stichtten de Ptolemeïsche dynastie. De laatste heersers van deze dynastie waren Ptolemeüs XIII en zijn zus Cleopatra VII. De strijd tussen de twee, samen met het liefdesverhaal van Cleopatra en Julius Caesar uit Rome, leidde tot een conflict waarbij Ptolemeüs XIII sneuvelde. Cleopatra verkreeg vervolgens de alleenheerschappij over Egypte.

Intussen werd Julius Caesar in Rome plotseling vermoord, waarna Octavius (later Augustus genoemd) de macht overnam. Hij stuurde zijn zwager Marcus Antonius naar Egypte om het land bij het Romeinse Rijk in te lijven. Antonius werd verliefd op de ambitieuze Cleopatra, die de glorie van het oude Egypte wilde herstellen. Octavius reageerde door zijn vloten naar Alexandrië te sturen, waar een oorlog uitbrak tussen de legers van Antonius en Cleopatra en die van Octavius. De overwinning van Octavius resulteerde in de annexatie van Egypte, dat in 30 v.Chr. een Romeinse provincie werd.

ALEXANDRIE Bibliotheca Alexandrina
ALEXANDRIË Bibliotheca Alexandrina

De glorie van Alexandrië

Sinds de bouw van de stad door de architect Deinocratus ontwikkelde Alexandrië zich snel tot de nieuwe hoofdstad van Egypte en het intellectuele en culturele centrum van de wereld. Hier vermengden zich verschillende culturen, zoals de Griekse en de Egyptische. Deze bloeiperiode staat bekend als de ‘Alexandriaanse beschaving’. Filosofen en wetenschappers stroomden naar Alexandrië, sommigen om kennis te vergaren, anderen om hun eigen kennis te delen en verder te ontwikkelen.

De stad verwierf internationale roem door de oprichting van haar beroemde bibliotheek, de ‘Bibliotheca Alexandrina’, en de iconische vuurtoren van Pharos, die werd beschouwd als een van de zeven wereldwonderen van de oude wereld.

De bibliotheek van Alexandrië, ‘Bibliotheca Alexandrina’

Ptolemeüs I wordt vermoedelijk als de opdrachtgever beschouwd van het plan om rond 295 v.Chr. alle boeken en geschriften uit de bekende wereld onder te brengen in één bibliotheek. Demetrius van Phalerum was de architect van deze prestigieuze bibliotheek, die zich al snel ontwikkelde tot het culturele centrum van de wereld.

Bekende filosofen, historici en critici werkten mee aan dit project. Onder andere de vertaling van het Oude Testament naar het Grieks, de “Septuaginta”, en de introductie van de Egyptische chronologie waren belangrijke resultaten van deze culturele bloei.

De bibliotheek werd voor de eerste keer verwoest door brand rond 47 v.Chr., vermoedelijk tijdens de veldtochten tussen Ptolemeüs XIII en Julius Caesar. De definitieve vernietiging van de bibliotheek vond echter plaats rond 642 n.Chr., toen de Arabieren Egypte veroverden. De omstandigheden rondom de verwoesting van de bibliotheek zijn omgeven door mysterieuze verhalen.

De vuurtoren van Alexandrië, ‘Pharos’

De vuurtoren van Alexandrië ontleent haar naam aan het voormalige eiland ‘Pharos’, waarop de toren was gebouwd. Het monument werd vermoedelijk opgericht door Ptolemeüs II rond 297 v.Chr. en wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen van de oude wereld. Dit meesterwerk, dat in 15 jaar werd gebouwd, was het werk van de architect Sosistratos van Knidos. De toren had een hoogte van ongeveer 135 meter. Het woord ‘Pharos’ wordt nog steeds gebruikt om schepen naar een haven te verwijzen en te begeleiden.

De vuurtoren van Alexandrië functioneerde 15 eeuwen lang, maar het eiland Pharos en haar vuurtoren werden in de loop der tijd meerdere keren getroffen door aardbevingen. De fatale aardbeving die het gebouw vernietigde, vond plaats aan het begin van de 14e eeuw. Dankzij beschrijvingen, tekeningen van Europese reizigers en Arabische verhalen, hebben we tegenwoordig een idee van hoe de vuurtoren eruit heeft gezien. Een prachtig voorbeeld hiervan is de mozaïekdecoratie van de Pharos in de basiliek van St. Markus in Venetië.

ALEXANDRIE Fort van Qaitbay
ALEXANDRIË Fort van Qaitbay
ALEXANDRIE Fort van Qaitbay
ALEXANDRIË Fort van Qaitbay

 

 

 

 

 

 

 

Rond het jaar 1480 bouwde de Mammelukse gouverneur Al-Ashraf Sayf al-Din Qa’it Bay een fort op de fundamenten van de Pharos, dat nu bekendstaat als de Citadel van Qaitbay. Het fort werd opgericht om de stad en Egypte te beschermen tegen aanvallen van het Osmaanse Rijk.

ALEXANDRIE Fort van Qaitbay, oude steen van Pharos hergebruikt
ALEXANDRIË Fort van Qaitbay, oude steen van Pharos hergebruikt

Belangrijke gebeurtenissen

  • Rond het jaar 60 n.Chr. kwam evangelist St. Marcus, een van de 70 apostelen van Jezus, naar Alexandrië. De stad was in die tijd de hoofdstad van Egypte en het intellectuele centrum van de hele wereld. Toch kon St. Marcus, geïnspireerd door de Heilige Geest, het christendom in Egypte introduceren. Daarmee stichtte hij de Alexandriaanse zetel, een van de eerste vijf patriarchaten van de christelijke kerk, naast Jeruzalem, Antiochië, Rome en Constantinopel. Kopten beschouwen hem als de 1e Patriarch van de Koptisch Orthodoxe Kerk.
  • Eind de 18e eeuw was Alexandrië het toneel van de oorlog tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Napoleon Bonaparte trachtte Alexandrië (en daarmee Egypte) met zijn vloot te veroveren, maar de Britse generaal Horatio Nelson omsingelde de Franse vloot in de buurt van de stad.
  • In de Tweede Wereldoorlog werd Alexandrië opnieuw het strijdtoneel, waar de Britse generaal Bernard Montgomery het opnam tegen de Duitse generaal Erwin Rommel, bijgenaamd de “Woestijnvos”, in een belangrijke veldslag.

Bezienswaardigheden in Alexandrië

De bibliotheek van Alexandrië de ‘Bibliotheca Alexandrina’

De bibliotheek van Alexandrië, de ‘Bibliotheca Alexandrina’, is een bijzondere plek waar men een hele dag kan doorbrengen en zich onderdompelen in geschiedenis en cultuur. Langs de duizenden boeken, een oude drukpers en diverse tentoonstellingen, biedt de bibliotheek een uitgebreid aanbod van interessante musea en afdelingen:

  • Oudheidkundig Museum – Een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van de regio.
  • Museum voor Moderne Kunst – Dit museum toont werken van bekende Alexandrijnse kunstenaars en bevat tevens een volksafdeling die verschillende inheemse en bedoeïengroepen uit het Midden-Oosten belicht.
  • Afdeling van Oude Manuscripten – Hier bevindt zich onder andere het laatst bewaarde document uit de oorspronkelijke bibliotheek van Alexandrië.
  • Museum van Sadat – Dit museum is gewijd aan Anwar Sadat, de derde president van Egypte, die in de jaren ’70 de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn rol in het vredesakkoord met Israël.
  • Verhalen en Tekeningen van Oude Reizigers naar Alexandrië – Deze collectie biedt een fascinerende blik op hoe de beroemde vuurtoren van Alexandrië, de Pharos, eruit moet hebben gezien volgens oude reizigers.
ALEXANDRIE Serapium, zuil van Pompeius
ALEXANDRIË Serapeum, zuil van Pompeus
  • Afdeling van Shady Abdel Salam – Dit gedeelte is gewijd aan de legendarische regisseur, scenarioschrijver en fotograaf Shady Abdel Salam, bekend van de film The Mummy. Daarnaast is er een hommage aan zijn onvoltooide film over farao Achnaton, waaraan hij twaalf jaar werkte voor zijn vroegtijdige overlijden.

Echter biedt ‘Bibliotheca Alexandrina’ een boeiende reis door tijd en cultuur, en is een must-see voor iedere liefhebber van geschiedenis en kunst.

Het Qaitbay Fort

De plek die gekozen werd door sultan Al-Ashraf Sayf al-Din Qa’it Bay is historisch bijzonder, aangezien hier ooit de Pharos, de vuurtoren van Alexandrië (een van de zeven wereldwonderen), stond. Tevens bevindt zich op deze locatie het paleis van Cleopatra, dat nu onder water ligt.

Het Nationaal museum

Met haar diverse afdelingen biedt de locatie een fascinerende collectie, waaronder veel voorwerpen die uit het onder water ontdekte paleis van Cleopatra afkomstig zijn.

Het Grieks-Romeinse museum

Het Romeinse amfitheater

Met de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de vermoedelijke grafplaats van Alexander de Grote.

Serapeum tempel en zuil van Pompeius

Catacomben van Kom al-Shuqafa, Mustafa Kamel, Anfushi en Chatby

Montazapark gebied

Met haar prachtige parken en de paleizen van de laatste koning van Egypte, koning Farouk, biedt de locatie een unieke ervaring. Het is tevens een ideale plek voor een wandeling langs de Middellandse Zee, waar je kunt genieten van een heerlijke vismaaltijd en later kunt napraten in een gezellig theehuis.

Het Museum van de Koninklijke juwelen

De kathedraal van St. Marcus

Een van de vier evangelisten uit het Nieuwe Testament, de stichter van de Koptische Kerk.

Het bezoek aan Alexandrië kan worden uitgebreid met de volgende opties:

Abu Qir

De plaats waar in 1798 de troepen van Napoleon Bonaparte aan land kwamen.

Mariutmeer

Met haar prachtige flora en fauna en de stad Phloxenie, aan de zuidkust van het Mariutmeer.

ALEXANDRIE dineren aan de Middellandse Zee
ALEXANDRIË dineren aan de Middellandse Zee

Rosetta

De plek waar een Franse soldaat de Steen van Rosetta vond, een ontdekking die een doorbraak betekende in de ontcijfering van hiëroglyfen.

Al Alamein

De plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een veldslag werd gevochten tussen de Britten onder leiding van generaal Montgomery en de Italianen en Duitsers onder leiding van generaal Rommel, waarbij de Britten de overwinning behaalden.

Marina al Alamein

Interessant Grieks-Romeins necropolis gebied en tevens een bekend beachresort met prachtige stranden voor exclusieve vakanties.

Mersa Matruh

Een mooie bekende badplaats aan de Middellandse Zee.

ALEXANDRIE replica Pharos te Abu Sir
ALEXANDRIË replica Pharos te Abu Sir

Koptisch klooster van St.Mina (Deir Anba Mina)

Gelegen in de Natrun-vallei in het woestijngebied tussen Alexandrië en Cairo.

Siwa oase

Een van de mooiste palmoases van Egypte in de Libische woestijn.

 

ALEXANDRIE graftombe Osiristempel te Abu Sir
ALEXANDRIË graftombe Taposiristempel te Abu Sir

 Abu Sir

Met de ruïnes van de onvoltooide tempel van Taposiris en het grafmonument, bekend als de Burg al-Arab (de Arabische toren), die vermoedelijk een replica is van de verwoeste vuurtoren van Alexandrië (Pharos).

 

ALEXANDRIE graftombe Osiristempel te Abu Sir
ALEXANDRIË graftombe Taposiristempel te Abu Sir

Heeft u Vragen ? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze winkel in Utrecht. U kunt ook vrijblijvend een afspraak maken met Youssef  Milad  via 030- 23 675 23 / 0627464723 of via   

info@samira-utrecht.nl.

ALEXANDRIE dineren aan de Middellandse Zee

DAG 1

  • vertrek vanuit Amsterdam (Schiphol) naar Caïro
  • bij aankomst Caïro worden visa geregeld
  • vervoer naar hotel centrum Caïro
  • extra inclusief op deze dag mineraal water

DAG 2

  • vertrek naar Alexandrië
  • wandelen langs de kust van Alexandrië
  • dineren in een restaurant aan de Middellandse Zee

DAG 3

Bezoek aan de bibliotheek van Alexandrië de ‘Bibliotheca Alexandrina’. Hier kan men een hele dag wandelen langs de duizenden boeken, een oude drukpers en o.a.:

  • Oudheidkundig Museum
  • museum met moderne kunst van bekende kunstenaars uit Alexandrië gekoppeld aan een volksafdeling van verschillende inheemse- en bedoeïengroepen uit het midden oosten
  • een speciale afdeling met oude manuscripten met o.a. het laatst bewaarde document uit de oorspronkelijke bibliotheek
  • museum van Sadat, 3e president van Egypte in de 70-er jaren en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede wegens het vredesakkoord met buurland Israël
  • verhalen en tekeningen van oude reizigers naar Alexandrië. Hierdoor kon men zich voorstellen hoe de Pharos (de vuurtoren van Alexandrië) eruit moet hebben gezien
  • afdeling van Shady Abdel Salam, regisseur, scenarioschrijver, kostuum- en decorontwerper en fotograaf; bekend van o.a. de film ‘The Mummy’. Daarnaast werkte hij 12 jaar aan een film over Achnaton, die hij helaas, door zijn vroegtijdig overlijden, niet heeft kunnen voltooien

    ALEXANDRIE Bibliotheca Alexandrina

DAG 4

  • bezoek aan het Nationaal museum met haar diverse afdelingen. Hier zijn veel voorwerpen te zien uit het paleis van Cleopatra die onder water zijn ontdekt
  • daarna bezoek aan het Grieks-Romeinse museum
  • mogelijk een bezoek aan “the cisterns of Alexandria”, het verhaal hierover wordt ter plekke door de reisleider verteld

DAG 5

  • bezoek aan het Romeinse amfitheater
  • mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de vermoedelijke grafplaats van Alexander de Grote
  • bezoek aan de kathedraal van Saint Marcus, een van de vier evangelisten uit het nieuwe testament en stichter van de Koptische Kerk

DAG 6

  • bezoek aan de catacomben van Kom ash-Shuqqafa
  • bezoek aan Serapeum tempel en zuil van Pompeius ­

DAG 7 

  • bezoek aan het Museum van de Koninklijke juwelen
  • bezoek, indien mogelijk, aan de catacomben van Mustafa Kamel, Anfushi of Chatby

DAG 8

Naar Abu Sir met haar ruïnes van de onvoltooide tempel van Taposiris en haar grafmonument bekend als de Burg al-Arab (de Arabische toren), vermoedelijk een replica van de verwoeste vuurtoren van Alexandrië (Pharos).

ALEXANDRIE graftombe Taposiristempel te Abu Sir

DAG 9

  • bezoek aan het Qaitbay Fort, de plek gekozen door sultan Al-Ashraf Sayf al-Din Qa’it Bay waar de ‘Pharos’, de vuurtoren van Alexandrië (een van de 7 wereldwonderen) heeft gestaan en waar ook het paleis van Cleopatra zich onder water bevindt
  • terug naar Cairo

DAG 10

Terug naar Nederland.

 Opmerking:

De volgorde van de dagen kan eventueel worden verwisseld.

INBEGREPEN
Vliegticket A’dam-Caïro retour inclusief luchthavenbelasting e.d.
Visum
Transfers van vliegveld naar hotels en vice versa
Vervoer Caïro-Alexandrië en vice versa
Vervoer t.b.v. het programma in Alexandrië
Vervoer naar Abu Sir
Hotels (logies en ontbijt)
Entree van bezienswaardigheden volgens programma
Rondleidingen, begeleiding, info en advies
Gidsen bezienswaardigheden
NIET INBEGREPEN
Eigen souvenirs
Drankjes en alcoholische dranken
Diner en lunch
Activiteiten buiten het programma en buiten Alexandrië
Toeslag eenpersoonskamer €15,- per dag
Fooien

Heeft u Vragen ? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze winkel in Utrecht. U kunt ook vrijblijvend een afspraak maken met Youssef  Milad 

via 030- 23 675 23 / 0627464723 of via   

info@samira-utrecht.nl.

AANBIEDING
  • lunch of lunchpakketten
  • diner
  • mineraal water voor 10 dagen
  • begeleiding avondactiviteit indien mogelijk
  • fooien, collectief

Totaalprijs voor 10 dagen € 305,00

Lunchpakket
  • belegde broodjes met smeerkaas, geitenkaas, gewone kaas of Italiaanse kaas
  • geen vlees i.v.m. bederf
  • Egyptische pannenkoek, croissant, stengels, minipizza e.d.
  • assortiment koekjes
  • komkommer, tomaat, banaan, dadels, druiven, sinaasappel, mandarijn e.d.
  • mineraal water

    ALEXANDRIE dineren aan de Middellandse Zee
    ALEXANDRIË dineren aan de Middellandse Zee

Diner 

  • diverse soepen
  • diverse salades
  • stoofgerechten (tajins) uit de oven met vlees of vis of zonder
  • gegrilde gerechten vlees of vis
  • gebakken vis
  • rijst, macaroni, spaghetti e.d.
  • runderlever
  • gerechten voor vegetariërs en veganisten

Er zijn diverse mogelijkheden om met elkaar te dineren. Welke keus u ook maakt, Samira reizen met Ma’at staat garant voor goede hygiëne en gezond eten en drinken, waarbij alle gerechten worden bereid met mineraalwater.

De Avonden

De avonden kunnen worden doorgebracht met bezoeken aan lokale theehuizen, markten (suqs) en gebieden waar weinig toeristen komen. Hier krijgt u de kans om het dagelijks leven van de lokale bevolking te ervaren en de Egyptische samenleving van dichtbij mee te maken. Op deze manier wordt u geen toerist, maar een avonturier, een echte reiziger.

Heeft u Vragen ? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze winkel in Utrecht. U kunt ook vrijblijvend een afspraak maken met Youssef  Milad  via 030- 23 675 23 / 0627464723 of via   

info@samira-utrecht.nl.