Alexandrië in het bijzonder 

Alexandrië is gesticht door Alexander de Grote in het jaar 332 v.Chr. Het is de eerste stad die deze naam draagt van de 34 steden die Alexandrië heten.

ALEXANDRIE uitzicht op de Middellandse Zee
ALEXANDRIË uitzicht op de Middellandse Zee

De stad ligt ten westen van de Nijldelta op een smalle landstrook tussen de Middellandse Zee en een lagune die later een meer werd (Mariutmeer). De kustlijn bij Alexandrië had als het ware een natuurlijke haven. Wetenschappers denken dat dit de belangrijkste reden was voor Alexander de Grote om juist hier zijn eerste stad Alexandrië te stichten.

Egyptenaren zagen de intocht van Alexander de Grote in hun land als een bevrijding van de gehate Perzische overheersers. Alexander de Grote toonde eer aan de Egyptische volk en hun goden. Hij bezocht Amon Tempel te Siwa om het Orakel te raadplegen. De priesters van Amon hielden voor hem de adoptie ceremonie ; zo werd Alexander de Grote net zoals elke farao zoon van Amon beschouwd.

De macht na Alexander

Na het plotseling overlijden van Alexander de Grote namen de Ptolemaeën (de generaals van Alexander de Grote) de macht over in Egypte. Zij bekleedden zich als farao’s en stichtten daarmee de zogeheten Ptolemeïsche dynastie. De laatste van deze overheersers was Ptolemeüs XIII en zijn zus Cleopatra VII. De strijd tussen de twee en het liefdesverhaal tussen Cleopatra en Julius Caesar van Rome leidde tot een oorlog tegen Ptolemeüs XIII waarin hij sneuvelde; Cleopatra kreeg de alleenheerschappij over Egypte. In Rome intussen werd Julius Caesar plotseling geassassineerd en nam  Octavius (later Augustus genoemd) de macht over. Hij stuurde zijn zwager Antonius naar Egypte om dit land bij het Romeinse Rijk in te lijven. Antonius werd verliefd op de ambitieuze Cleopatra, die de glorie van het oude Egypte wilde terugbrengen. Octavius trok met zijn vloten naar Alexandrië en voerde oorlog tegen Antonius en Cleopatra. Zijn overwinning resulteerde dat Egypte in het jaar 30 v.Chr. een Romeinse provincie werd.

ALEXANDRIE Bibliotheca Alexandrina
ALEXANDRIË Bibliotheca Alexandrina

De glorie van Alexandrië

Sinds de bouw door architect Deinocratus ontwikkelt Alexandrië zich in rap tempo tot de nieuwe hoofdstad van Egypte en het intellectuele en culturele centrum van de hele wereld. Hier smelten culturen samen, zoals de Griekse cultuur en die van het oude Egypte. Deze nieuwe periode staat bekend als de ‘Alexandriaanse beschaving’. Filosofen en wetenschappers kwamen naar Alexandrië; sommigen om kennis te ontvangen anderen om hun kennis te praktiseren.

De stad bereikte haar internationale reputatie door de oprichting van haar bibliotheek, ‘Bibliotheca Alexandrina’,  en haar vuurtoren, ‘Pharos’, een van de zeven wereldwonderen in de oude beschaving.

De bibliotheek van Alexandrië, ‘Bibliotheca Alexandrina’

Ptolemeüs  I is vermoedelijk de opdrachtgever (rond jaar 295 v. Chr.) om alle boeken en schriften in de wereld onder te brengen in een bibliotheek. Demetrius Phalereus was de architect van deze royale bibliotheek, die zich al gauw tot het culturele centrum van de wereld ontwikkelde. Bekende filosofen, historici en critici werkten in deze bibliotheek. De vertaling van het Oude Testament naar het Grieks en de introductie van de Chronologie van Egypte waren o.a. het resultaat van deze culturele ontwikkeling. De bibliotheek werd voor de eerste keer verwoest door brand rond het jaar 47 v.Chr., vermoedelijk tijdens de veldtochten tussen Ptolemeus XIII en Julius Caesar. De totale verwoesting echter van de bibliotheek was rond het jaar 642 n.Chr. toen de Arabieren Egypte veroverden. Mysterieuze verhalen en omstandigheden speelden zich af rond de verwoesting van de bibliotheek.

De vuurtoren van Alexandrië, ‘Pharos’

De vuurtoren ontleent haar naam aan het voormalig eiland ‘Pharos’, waarop de toren was gebouwd. Het monument is vermoedelijk opgericht door Ptolemeüs II (rond jaar 297 v.Chr.) en wordt beschouwd als een van de 7 wonderen van de oude wereld. Dit meesterstuk, dat in 15 jaar werd gebouwd, was het werk van architect Sosistratos van Knidos. De hoogte van de toren bedraagt ongeveer 135 meter. Tegenwoordig wordt het woord ‘Pharos’ nog steeds gebruikt wanneer schepen naar een haven worden verwezen en begeleid. De vuurtoren van Alexandrië heeft 15 eeuwen lang gefunctioneerd. Het eiland Pharos en haar vuurtoren werd in de loop der tijd vele malen geteisterd door aardbevingen. De fatale aardbeving was begin 14e eeuw. Dankzij Europese reizigers en Arabische verhalen met hun tekeningen en omschrijvingen van Pharos hebben wij tegenwoordig een idee gekregen hoe het gebouw eruit moet hebben gezien. Een prachtig voorbeeld hiervan is de mozaïekdecoratie van de Pharos in de basilica van St Markus in Venetië.

ALEXANDRIE Fort van Qaitbay
ALEXANDRIË Fort van Qaitbay
ALEXANDRIE Fort van Qaitbay
ALEXANDRIË Fort van Qaitbay

De Mammelukse gouverneur Al-Ashraf Sayf al-Din Qa’it Bay bouwde rond het jaar 1480 een fort op de fundamenten van de Pharos, nu bekend als de Citadel van Qaitbay. Het fort diende om de stad en Egypte tegen de aanvallen van het Osmaanse Rijk te verdedigen.

ALEXANDRIE Fort van Qaitbay, oude steen van Pharos hergebruikt
ALEXANDRIË Fort van Qaitbay, oude steen van Pharos hergebruikt

Belangrijke gebeurtenissen

 • rond het jaar 60 n.Chr. kwam evangelist St. Marcus, een van de 70 apostelen van Jezus, naar Alexandrië. De stad was in die tijd de hoofdstad van Egypte en het intellectuele centrum van de hele wereld. Toch kon St. Marcus, geïnspireerd door de Heilige Geest, het christendom in Egypte introduceren. Daarmee stichtte hij de Alexandriaanse zetel, een van de eerste vijf patriarchaten van de christelijke kerk, naast Jeruzalem, Antiochië, Rome en Constantinopel. Kopten beschouwen hem als de 1e Patriarch van de Koptisch Orthodoxe Kerk.
 • eind 18e eeuw was Alexandrië het toneel van de oorlog tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Napoleon Bonaparte probeerde Alexandrië (en daarmee Egypte) met zijn vloot te veroveren. De geniale Britse generaal Nelson omcirkelde zijn vloot in de buurt van Alexandrië.
 • recentelijk tijdens WOII werd er bij Alexandrië wederom een veldslag geleverd tussen de Britse generaal Montgomery tegen de Duitse generaal Rommel, bijgenaamd de woestijnvos.

Bezienswaardigheden in Alexandrië

De bibliotheek van Alexandrië de ‘Bibliotheca Alexandrina’.

Hier kan men een hele dag wandelen langs de duizenden boeken, een oude drukpers en o.a.

♦ Oudheidkundig Museum;

♦ museum met moderne kunst van bekende kunstenaars uit Alexandrië gekoppeld aan een volksafdeling van verschillende inheemse- en bedoeïengroepen uit het midden oosten;

♦ een speciale afdeling met oude manuscripten met o.a. het laatst bewaarde document uit de oorspronkelijke bibliotheek;

♦ museum van Sadat, 3e president van Egypte in de 70-er jaren en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede wegens het vredesakkoord met buurland Israël;

♦ verhalen en tekeningen van oude reizigers naar Alexandrie. Hierdoor kon men zich voorstellen hoe de Pharos (de   vuurtoren van Alexandrië) eruit moet hebben gezien;

ALEXANDRIE Serapium, zuil van Pompeius
ALEXANDRIË Serapeum, zuil van Pompeus

♦ afdeling van Shady Abdel Salam, regisseur, scenarioschrijver en kostuum- en decorontwerper en fotograaf. Bekend van de film ‘The Mummy’. Daarnaast werkte hij 12 jaar aan een film over Achnaton, die hij helaas, door zijn vroegtijdig overlijden, niet heeft kunnen voltooien.

Het Qaitbay Fort.

de plek gekozen door sultan Al-Ashraf Sayf al-Din Qa’it Bay waar de ‘Pharos’, de vuurtoren van Alexandrië (een van de 7 wereldwonderen) heeft gestaan en waar zich ook het paleis van Cleopatra onder water bevindt.

Het Nationaal museum.

met haar diverse afdelingen. Hier zijn veel voorwerpen te zien uit het paleis van Cleopatra die onder water zijn ontdekt.

Het Grieks-Romeinse museum.

Het Romeinse amfitheater.

met de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de vermoedelijke grafplaats van Alexander de Grote.

Serapeum tempel en zuil van Pompeius.

Catacomben van Kom ash-Shuqqafa, Mustafa Kamel, Anfushi en Chatby.

Montazapark gebied.

met haar prachtige parken en paleizen van de laatste koning van Egypte, koning Farouk. Tevens een mooie gelegenheid voor een wandeling langs de Middellandse Zee, om te genieten van een heerlijke vismaaltijd en later na te praten in een gezellig theehuis.

Het Museum van de Koninklijke juwelen.

De kathedraal van St. Marcus.

een van de vier evangelisten uit het Nieuwe Testament, de stichter van de Koptische Kerk.

Het bezoek aan Alexandrië kan worden uitgebreid met de volgende opties:

♦ Abu Qir.

de plaats waar in 1798 de troepen van Napoleon Bonaparte aan land kwamen

Mariutmeer

met haar prachtige flora en fauna en de stad Phloxenie, aan de zuidkust van het Mariutmeer

ALEXANDRIE dineren aan de Middellandse Zee
ALEXANDRIË dineren aan de Middellandse Zee

Rosetta

de plaats waar een Franse soldaat de steen van Rosetta vond, die een doorbraak bracht in de ontcijfering van hiëroglyfen

Al Alamein

de plek waar in de 2e WO een veldslag werd gehouden tussen Britten en Italianen o.l.v. generaal Montgomery en Duitsers o.l.v. generaal Rommel die door de Britten werd gewonnen

Marina al Alamein

interessant Grieks-Romeins necropolis gebied en tevens een bekend beachresort met prachtige stranden voor exclusieve vakanties

Mersa Matruh

een mooie bekende badplaats aan de Middellandse Zee

ALEXANDRIE replica Pharos te Abu Sir
ALEXANDRIË replica Pharos te Abu Sir

Koptisch klooster van St.Mina (Deir Anba Mina)

gelegen in Natrun-vallei in het woestijngebied tussen Alexandrië en Cairo

Siwa oase

een van de mooiste palmoases van Egypte in de Libische woestijn

 

ALEXANDRIE graftombe Osiristempel te Abu Sir
ALEXANDRIË graftombe Taposiristempel te Abu Sir

 ♦ Abu Sir

met haar ruïnes van de onvoltooide tempel van Taposiris en haar grafmonument bekend als de Burg al-Arab (de Arabische toren), vermoedelijk een replica van de verwoeste vuurtoren van Alexandrië (Pharos).

 

ALEXANDRIE graftombe Osiristempel te Abu Sir
ALEXANDRIË graftombe Taposiristempel te Abu Sir

Vragen ??  Neem contact op via 030- 23 675 23 / 0627464723  of via info@samira-utrecht.nl

Dagelijks activiteit om de bezienswaardigheden in Alexandrië en de omgeving te bezoeken binnen de beschikbare dagen.

ALEXANDRIE replica Pharos te Abu Sir
ALEXANDRIË replica Pharos te Abu Sir
ALEXANDRIE Fort van Qaitbay
ALEXANDRIË Fort van Qaitbay
INBEGREPEN
Vliegticket A’dam-Caïro retour inclusief luchthavenbelasting e.d.
Visum
Transfers van vliegveld naar hotels en vice versa
Vervoer Caïro-Alexandrië en vice versa
Vervoer t.b.v. het programma in Alexandrië en omgeving
Hotels (logies en ontbijt)
Entree van bezienswaardigheden 
Rondleidingen, begeleiding, info en advies
Gidsen bezienswaardigheden
Excursies naar wens in Alexandrië
NIET INBEGREPEN
Eigen souvenirs
Drankjes en alcoholische dranken
Diner en lunch
Activiteiten buiten Alexandrië
Toeslag eenpersoonskamer €15,- per dag

Vragen ??  Neem contact op via 030- 23 675 23 / 0627464723  of via info@samira-utrecht.nl

AANBIEDING
 • lunch of lunchpakketten
 • diner
 • vruchtensap, frisdrank, mineraal water
 • avondactiviteit, inclusief drank (geen alcohol)

Totaalprijs voor 1o dagen € 355,00

Lunchpakket
 • belegde broodjes met smeerkaas, geitenkaas, gewone kaas of Italiaanse kaas
 • geen vlees i.v.m. bederf
 • Egyptische pannenkoek, croissant, stengels, minipizza e.d.
 • assortiment koekjes
 • komkommer, tomaat, banaan, dadels, druiven, sinaasappel, mandarijn e.d.
 • vruchtensap, frisdrank, mineraal water

  ALEXANDRIE dineren aan de Middellandse Zee
  ALEXANDRIË dineren aan de Middellandse Zee

 • eventuele aanvulling met iets wat u lekker vindt en dat verkrijgbaar is in Egypte

Diner 

 • diverse soepen
 • diverse salades
 • stoofgerechten (tajins) uit de oven met vlees of vis of zonder
 • gegrilde gerechten vlees of vis
 • gebakken vis
 • rijst, macaroni, spaghetti e.d.
 • runderlever
 • gerechten voor vegetariërs en veganisten

Er zijn diverse mogelijkheden om met elkaar te dineren. Welke keus u ook maakt, Samira reizen met Ma’at staat garant voor goede hygiëne en gezond eten en drinken, waarbij alle gerechten worden bereid met mineraalwater.

Avonden

De avonden kunnen worden gevuld met bezoekjes aan de lokale theehuizen, de lokale markten (suqs) en de omgeving waar weinig toeristen komen. Hier kan worden gegeten en gedronken tussen de lokale bevolking van Egypte en krijgt u de gelegenheid om de Egyptische samenleving te beleven. Op deze manier bent u geen toerist meer, maar een avonturier, een echte reiziger.

Vragen ??  Neem contact op via 030- 23 675 23 / 0627464723  of via info@samira-utrecht.nl